Terminatör böcekleri katil arılarla savaşacak
Terminatör böcekleri katil arılarla savaşacak
BARTIN Katil arı olarak bilinen Gal Arısı kestane zararlısına karşı laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis adlı terminatör böcekler doğaya salındı.
Karadeniz bölgesinde kestane meyvesi ve kestane üretimini doğrudan etkileyen, öldürücü arı olarak bilinen Galler Arısına yönelik çalışmalar sürüyor. Kestane ağaçlarında yaprak, çiçek ve meyve veriminde önemli düşüşlere neden olan ve kestane balı üretiminde verim ölçütlerini olumsuz etkileyen Weele Bee ile laboratuvar ortamında üretilen ve Terminatör böceği olarak bilinen Torymus Sinensis adlı 2 bin 620 böcek salındı. Bartın’da doğayla iç içe.
Dünya çapında kestane ağacı zararlısı olarak bilinen ve kestane üretimine ciddi zararlar veren Kestane Galler Arısı, Avrupa ülkelerinden sonra ilk kez 2014 yılında Türkiye kestane ormanlarında tespit edilmiştir.
Türkiye’de kısa sürede yayılan Gal Arısı, kestane meyvesi ve kestane balı üretimini doğrudan olumsuz etkiledi. Çalışmada Terminatör böceği olarak bilinen Torymus Sinensis isimli böceklerin yanı sıra ağaçlara ağırlaşması durumunda kestane meyvesi ve kestane balı üretimini yüzde 70 oranında azaltan Galler Arısı üretildi. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman Zararlıları ve Biyolojik Çaba Laboratuvarı’nda üretilen ve Gal Arısı’nın doğal düşmanı olan terminatör böcekler, bölgedeki kestane ormanlarına bırakıldı. Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Dibektaş ve Kırsinler köylerinde 1.620, Kurucaşile ilçesi Yeniköy’de bin adet olmak üzere toplam 2.620 adet terminatör böcekli kestane ağacı buluşturuldu.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Kurucaşile Kaymakamı Muhammed Ebrar Evsen, “Bartın ilimiz Kurucaşile ilçemizde orman köylülerinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan kestane balı üretiminde son birkaç yıldır biyolojik sorunlar yaşıyoruz. .Biz bu sorunların farkındaydık.Torymus Sinensis adında biyolojik bir canlıyı buraya bıraktık.Tüm orman köylülerimize ve bal üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim.” Söz konusu.
Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bu da demek oluyor ki böceğimizin yavaş yavaş o bölgelere yerleşmesi sevindirici bir durum.Tabii ki tek başına işlem bazen yeterli olmuyor ama inşallah haziran ayından sonra zararlılarımızın ergin noktasında farklı alanlarda çalışmaya başlayacağız. tuzaklar biyoteknik çalışma kapsamında zararlılarımızın erginlerinin toplanması noktasında üretim için güzel işlerin çıkacağını düşünmekteyiz.Tabii ki üretimde alabildiğimiz maksimum böcek miktarını almaya çalışıyoruz ve bölgemize salın.Böceğimiz bölgemizde hızla yayılmaya devam ediyor.Tabii ki her alanda,Türkiye’nin her yerinde kestane tarlalarında böceğimiz bulaştı ve yayılıyor.Tabii bunu etkileyen bazı faktörler var. . Küresel ısınma yine bunlardan biri. Yaptığımız çalışmalar ve iklim kurallarındaki olumlu değişikliklerle böceğimizin bir süre sonra popülasyon istikrarına ulaşacağını varsayıyoruz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.