Türk masalcılığıyla özdeşleşen Sait Faik’in 69. ölüm yıldönümü
Sait Faik Abasıyanık, çağdaş edebiyata yaptığı katkılardan dolayı Amerika’daki Mark Twain Society’nin onursal üyesi seçildi. Bugün usta yazarın 68. ölüm yıl dönümü; huzur içinde yat diyoruz…
1906 yılında Sakarya’da doğan Sait Faik, Türk edebiyatında yazı ve ürünleriyle değerli bir yere sahiptir. Özellikle hikâye alanında verdiği eserlerle ölümsüzler arasına adını yazdırdı.
Öykü türünün edebiyatımızın önde gelen yazarlarından olan yazarın uzun süredir mücadele ettiği siroz hastalığına yenik düştüğü tarih 11 Mayıs 1954’tür. Şimdi genç yaşta öldü.
Sait Faik yazmaya o kadar bağlıydı ki “yazmazsam ölürüm” dedi…
Bu vesileyle Bookmark editörleri ve ailesi olarak usta yazarı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Onun büyük hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.
Kitap teliflerinden elde edilen gelirler Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakıldı. Ölümünden bir yıl sonra, annesinin bizzat başlattığı “Sait Faik Öykü Hediyesi” devam ediyor.
Türk Edebiyatına kazandırdığı sayısız eserle unutulmaz isimler arasında yer alan usta yazarın beslendiği konular çeşitlilik arz etmektedir.
insan hikayeleri
İstanbul’un varoşlarında yaşayanların, fabrika işçilerinin, kahvehane köşelerinde vakit geçiren insanların görüntülerini taşıyan Faik, karakterleri konuşturmakta usta. Sait Faik’in hikâyelerinde insana dair birçok detay bulmak mümkündür.
“Sait Faik romancıdır”
Ünlü ressam Abidin Dino’nun Sait Faik hakkında neler söylediğine bakalım;
“Sait Faik romancıdır, oyun yazarıdır, her şeyidir. Oyunu da romanı da bir jonglör ustası gibi en beklenmedik yerinden çıkaracaktır. Çünkü Sait Faik milli edebiyatı kendisi yapmaktadır. çöpçüsünden köylüsüne, vatanın efendisine kadar milletin ferdi.”
hayattan karakterler
Hikayelerine bahse girdiği karakterler her zaman yanımızda oldu. Faik’in hikaye anlatımında hayatımıza dair her şeyi bulabiliriz. Sait Faik’in ışıltılı Türkçesinde yer alan sözler, okuyucuyu geçmişten bugüne bir yolculuğa çıkarıyor.
Edebiyat dünyamıza büyük katkı
Öykü ve romanın yanı sıra şiir ve söyleşiler de yazan Abasıyanık, Dünya Edebiyatından çeşitli çeviriler yaparak edebiyat hayatımıza katkı sağlamaya devam etti.
Kitaplarından bazıları
Semaver, Mahalle Kahvesi, Havada Bulut, Oğul Kuşlar, Kumpanya, Medar’ı Maişet Motoru gibi değerli eserler vermiş olan Sait Faik, edebiyatımıza adını altın harflerle yazdırmıştır.
Kitap sayfası için iletişim: